Nieuws

34e editie Berend Elzerman Toernooi

donderdag 23 juli 2015

Op 4 augustus start de 34e editie van het Berend Elzerman Toernooi in Oosterwolde. Het is daarmee het oudste toernooi op de Veluwe, georganiseerd door de voetbalvereniging VSCO’61.  Jaarlijks slaagt de Toernooicommissie erin aantrekkelijke verenigingen deel te laten nemen aan het toernooi, dat daarmee ook een begrip is in de regio.

De deelnemers
Dit jaar nemen naast VSCO’61 drie eersteklassers deel aan het toernooi, te weten WHC uit Wezep, WVF uit Westenholte en nieuwkomer BeQuick’28 uit Zwolle. Eén ding staat vast, dit jaar komt er een nieuwe winnaar van het toernooi. De winnaar van vorig jaar, Flevo Boys, neemt dit jaar namelijk niet deel aan het toernooi.  Ook wordt er dit jaar een nieuwe wisselbokaal geïntroduceerd. Na vele jaren dienst te hebben gedaan, is de oude bokaal vorig jaar in het voetbalgeweld gesneuveld.

De eersteklassers
Zowel WHC als WVF kwamen afgelopen seizoen uit in de hoofdklasse.  Voor WVF bleek na één seizoen hoofdklasse dat het niveau te hoog gegrepen is. WHC daarentegen was een gerenommeerde club in de hoofdklasse. Enkele jaren geleden stonden ze nog op de drempel van de topklasse, maar afgelopen seizoen moest de sportieve neergang naar de eerste klasse worden gemaakt. Be Quick’28, in het verleden ook een roemruchtige hoofdklasser, heeft in de afgelopen jaren ook sportief stappen terug moeten zetten.  Maar sportief gezien is de weg weer naar boven weer gevonden met als gevolg promotie naar de eerste klasse.

De gastheer
Afgelopen seizoen is het VSCO’61 niet gelukt om te promoveren naar de tweede klasse. Graag wil de vereniging het verloren terrein van twee seizoenen geleden weer terug winnen, maar de afgelopen eizoenen lukte het de formatie niet om het goede spel te bekronen met promotie. Wellicht dat het in het derde seizoen van hoofdtrainer Wilfred Westerhuis wel gaat lukken. Driemaal is toch immers scheepsrecht. Vijf spelers zijn afgelopen seizoen uit de eerste selectie vertrokken. De selectie is aangevuld met jongens uit de eigen gelederen en twee nieuwkomers van buitenaf, Rinse van der Velde (WHC) en Thomas van der Kolk (Nunspeet).

Het toernooi
Ook dit jaar zullen er weer boeiende wedstrijden te zien zijn op sportpark De Heughte in Oosterwolde. Op dinsdag 4 augustus trapt VSCO’61 om 19.15 uur af tegen WVF. Een dag later spelen WHC en Be Quick’28, eveneens om 19.15 uur, tegen elkaar. Zaterdag 8 augustus wordt om 14.00 uur gespeeld om de derde en vierde plaats en om 16.30 uur om de winst van het toernooi. Wordt het WHC of WVF die beiden het toernooi al meerdere malen in het verleden gewonnen hebben (WHC negenmaal en WVF zevenmaal)? Of krijgen we een nieuwe winnaar in de vorm van Be Quick’28 of VSCO’61, dat haar eigen toernooi nog nooit wist te winnen?

De voorbereiding
Aan de voorbereidingen op het toernooi zal het zeker niet liggen. Het sportpark ligt er weer keurig verzorgd bij en het interieur van de kantine heeft in de zomerstop een facelift ondergaan. Traditiegetrouw wordt enkele weken voorafgaande aan het toernooi de presentatiegids voor het nieuwe seizoen door VSCO’61 uitgereikt. Dit vindt vrijdag 24 juli om 15.30 uur plaats in het clubgebouw. Het seizoen 2015-2016 kan wat dat betreft beginnen!