Nieuws

Nanne Schoonhoven is met pensioen

woensdag 01 juli 2020

Onderstaand artikel van Hanneke Bloemendaal is integraal overgenomen van de Veluwekoerier.

De burgemeester van Oosterwolde, zo wordt Nanne Schoonhoven vanwege zijn enorme betrokkenheid bij het dorpsleven ook welgenoemd.

Vrijdag 26 juni was zijn laatste dag bij Tuincentrum ’t Mulligen in Oldebroek waar hij 21 jaar werkzaam is geweest. “Ik heb bij veel bedrijven met plezier gewerkt, maar hier had ik het meeste plezier”, vertelt de 65-jarige Nanne. Hij vertelt dat hij na de lagere en middelbare tuinbouwschool afgerond te hebben, begin jaren ’70 bij de Friki kwam te werken. “Daarna werkte ik zes jaar als botermaker bij Vecolac, een jaar bij de vleesfabriek, 11 jaar in de grote bouw en vervolgens 9 jaar bij Cêla Vita. Heel afwisselend allemaal. Maar toen startte Johan Schenk zijn tuincentrum. Ik ben mijn hele leven al gek van tuinieren en had plantjes nodig voor mijn tuin. We raakten aan de praat en hij merkte dat ik wel het één en ander van planten wist. Vervolgens vroeg hij me of ik er schik van had om bij hem te komen werken. Ik had het naar mijn zin bij de aardappelfabriek, maar op een gegeven moment hoorde ik dat ik ploegendiensten moest gaan draaien. Dat vond ik echt niks. De nacht is om te slapen, niet om te werken.”

Nanne trad in dienst bij ’t Mulligen en is er tot op de dag van vandaag gebleven. “Ik heb het hier geweldig naar mijn zin gehad, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Ik heb een fantastische vrouw, 5 kinderen en 11 kleinkinderen. Ik ga mijn dochter helpen, die ons huis heeft gekocht, om een aanbouw te maken waar mijn vrouw en ik gaan wonen. Ook ga ik door met oppassen op mijn kleinkinderen tot mijn 70ste. Als ik het beleven mag.”

Niet alleen zijn werkzame leven was gevarieerd, ook zijn vrije tijd kreeg dankzij zijn onvermoeibare steun aan vele verenigingen, organisaties en het dorp zelf een afwisselend karakter. Hij was onder meer actief voor VV IJsselstreek, de gymnastiekvereniging, Stichting Present, Stichting OSO, Dorpsbelang Oosterwolde en natuurlijk voor zijn favoriete club VSCO’61. “Ik ben nou eenmaal een mensenmens”, reageert hij bescheiden. “Maar ik ben wel meer een doener dan dat ik moet vergaderen. Dus dat ga ik nu mooi een beetje afbouwen.” Hij is gelukkig met het feit dat vier van zijn kinderen in Oosterwolde wonen en daarmee ook vele kleinkinderen. “Dan fiets je door het dorp en hoor je opeens: ‘Hé opa!’ Dat is toch geweldig?!”

VSCO’61 wenst haar Lid van Verdienste en voorzitter van de Berend Elzerman Toernooicommissie veel plezier en geluk toe tijdens zijn welverdiende pensioen.