Nieuws

Jarno zit in talententraject KNVB

dinsdag 17 november 2020

Jarno Schoonhoven (22) maakt deel uit van de selecte groep jonge scheidsrechters die is opgenomen in het talententraject van de KNVB. Hij is pas een paar jaar actief, maar fluit al wedstrijden in de derde klas van het amateurvoetbal. In de laatste weken voordat Corona toesloeg had hij ook de leiding bij wedstrijden in de tweede klas.

De appel valt niet ver van de boom. Vader Jaco, nu actief als teamleider bij de selectie van VSCO61, ging hem voor. “Pa floot een jaar of negen wedstrijden in de tweede klas, in een tijd dat er geen derde en tweede divisie bestonden”, spreekt Jarno met respect. Ik ben regelmatig met hem mee geweest. Daarbij is de vonk overgeslagen. Ik heb zelf gevoetbald, maar kwam al snel tot de conclusie dat voor mij uit het arbitreren meer te halen valt dan uit het spelen.” Hij ontkent niet dat het volledig zelf kunnen sturen daarbij een rol speelt. ”Als je een mindere dag hebt moet je alleen jezelf daarvoor verantwoordelijk stellen.”

Je wordt nu begeleid?
“Klopt. Ik bespreek met mijn begeleider de wedstrijden, leer van ieder duel, haal de belangrijkste momenten terug en analyseer hoe ik situaties opgelost heb. Het voetbal geeft me veel plezier. Enkele maanden geleden mocht ik de oefenpot SVI - Urk fluiten. Daar ben ik ongeschonden doorgekomen. Als je me vraagt naar de wedstrijd die het langst is blijven hangen kom ik op ’t Harde - WZC. Een pittige pot. Daarin moest ik flink aan de bak. Mannelijk voetbal om het zo maar eens te zeggen.”

Spelers worden steeds mondiger. Merk je daar iets van?
“Je moet als scheidsrechter de oren niet tekort aan je hoofd hebben en incasseringsvermogen hebben. Wanneer een speler in het voorbij gaan iets naar je roept kan ik daarmee leven. Je kunt daar op reageren in de zin van: die ballen van jou komen in de derde ring. Je moet wel oppassen tegen wie je het zegt. Wanneer evenwel voor iedereen hoorbaar beledigende taal wordt gebruikt moet je daar direct op reageren, anders lopen ze met je weg. Op publiek reageren is helemaal verkeerd. Gewoon doen alsof je niets hoort. Een lachje op het gezicht bij een humoristische opmerking bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je een wedstrijd aanvoelt en acteert in de geest van het duel. Bij een derby hou je het wat korter.”

De vergoedingen zijn minimaal, de verantwoordelijkheid groot
“In het amateurvoetbal 21 euro en daarbij 26 cent per kilometer. Daar doe ik het niet voor. Voor mij is het plezier op zaterdagmiddag leidend. Ik weet ook wel dat je er niets aan over houdt omdat je zelf spullen moet aanschaffen. Daar ben ik absoluut niet mee bezig. Dat traject van de KNVB is zeer waardevol. De begeleider wijst je op tekortkomingen. Daarnaast komt een keer of vier per jaar een rapporteur en uiteindelijk ontstaat een ranglijst per klasse. Dat kan aan het eind van een seizoen tot promotie leiden. Het zal niet altijd crescendo gaan. Soms is het goed een jaar pas op de plaats te maken en daarna sterker terug te komen.”

Waar liggen jouw ambities?
“Het zal niemand verbazen dat ik als stip aan de horizon het betaalde voetbal zie staan. Maar pas op, dat is slechts voor een paar mensen weggelegd. Wanneer ik er alles aan heb gedaan en de eerste of hoofdklasse het eindstation is, ben ik daar ook tevreden mee. Je ziet een beweging van steeds jongere scheidsrechters die doorstromen. Een hoopvol signaal. Met mijn vader heb ik het uiteraard over het arbitreren. Door zijn functie bij VSCO’61 ziet hij me maar zelden aan het werk. Soms vraag ik hem naar zijn mening over bepaalde situaties en daar leg ik die van mij naast. Dat werkt verhelderend. Het streven is erop gericht twee elftallen en jezelf een leuke middag te bezorgen, maar dat kan natuurlijk niet altijd.”

En toen kwam corona
“Ja. Ik loop nu een keer of twee per week hard en ga zo nu en dan naar de sportschool. Bij mijn eigen vereniging leid ik jeugdwedstrijden voor de groep tot 17 jaar. Zo blijf je lekker bezig. Vergeet niet dat we er als scheidsrechters veel voor moeten doen. De spelregels uit het hoofd kennen en aan conditietesten voldoen. Je moet eigenlijk een marathon kunnen lopen.”

Dit artikel is deze week verschenen in ‘Huis aan huis’ en met toestemming van journalist Dick van der Veen integraal overgenomen.

Op de foto van Jacob van den Hoek wijst Jarno de plek aan voor een vrije trap bij DSV’61 - sv Epe.

Klik hier voor het originele artikel in 'Huis aan huis'.