Roken uitbannen op de sportvelden, dat wordt de grootste uitdaging. In elk geval voor de tien sportverenigingen in de gemeente Oldebroek die afspraken hebben gemaakt over gezonde voeding, alcoholgebruik en rookvrije sport. “Lastig, ze willen toch graag hun peukje roken.”
Een ontzettend goed initiatief, zegt Margreet Heimensen over het convenant voor een gezonde sportomgeving. Ze is secretaris van voetbalclub VSCO’61 in Oosterwolde en met voorzitter Ben Schreurs sprak zij hier de afgelopen weken over met de gemeente en andere sportverenigingen.
Net voor het weekend hebben alle besturen en de gemeente de handtekening gezet onder het convenant. Sportwethouder Beerd Flier zegt blij te zijn “dat de verenigingen zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie.”
Met het ondertekenen van het convenant geven OWIOS, WHC, VSCO’61, Noord Veluwe Boys, ATB vereniging Oldebroek, De Heuvelruiters, Korfbalvereniging Rood-Wit Wezep, Schietsportvereniging Wezep, Skeelerclub Oldebroek en Wezep Tennis Padel volgens hem een gezamenlijk signaal af bij de clubs “om zo een bijdrage te leveren aan een gezonde sportomgeving.”
Achter de bar
Zo is onder meer afgesproken dat verenigingen ervoor zorgen dat hun barvrijwilligers een IVA-training (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) hebben gevolgd. Over verkoop en gebruik van alcohol in sportkantines waren eerder ook al afspraken gemaakt. Nu is er vooral aandacht voor een gezonde sportkantine en nog meer voor het tegengaan van roken.
Gemeente en clubs sluiten zich hiermee aan bij het Nationaal Preventieakkoord. Daarin hebben alle sportbonden en NOC*NSF met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als ambitie vastgesteld dat uiterlijk in 2025 alles sportverenigingen rookvrij zijn. In de binnenruimtes is roken al verboden. Dat mag straks ook niet meer op en rond de velden, op de buitenterrassen en in het gebied rondom de entrees van binnensportaccommodaties.
“Wij zijn daar helemaal voor”, zegt Heimensen net voor de met 1-0 verloren derby die VSCO deze zaterdag speelt tegen ’t Harde. Wat alcohol betreft, zijn ze daar al druk mee bezig. Dat is makkelijker geworden sinds het verbod op alcoholverkoop aan jongeren onder de 18. “Zonder officieel verbod krijg je altijd discussie.”
Liever geen gedoe
Toch blijft het lastig, weet ze. “Zeker bij jongerenteams waar de ene 17 is en de andere 18. We werken met vrijwilligers achter de bar en die hebben liever geen gedoe.”
Verder zijn er in de kantine zero-frisdranken, sportwater en naast chips ook popcorn. En er waren tips van de coach van Teamfit Jogg (Jongeren op gezond gewicht). Bijvoorbeeld: bier laag wegzetten, minder in het zicht. Heimensen: “Best een goed idee. Maar ja, er zijn vrijwilligers die niet de hele tijd willen of kunnen bukken.”
Geen visitekaartje
Echt hardnekkig is het roken, zegt ze. “We zijn begonnen met een rokersruimte aan de achterkant. Want rokers bij de entree van de kantine is geen visitekaartje.” Ook langs de lijn zien ze mensen liever niet met een sigaret. “Ze willen graag een peukje roken. Sommigen stoppen of gaan naar die rokersruimte. Maar ze willen ook blijven kijken. Handhaven blijft lastig.”
Toch wordt onderzocht hoe roken op het terrein verder beperkt kan worden. “Maar als de overheid roken echt wil aanpakken, moet ze bij de kern zijn. Zorgen dat het niet meer wordt verkocht. Zolang mensen het kunnen kopen, zullen ze ergens willen roken.”
Dit artikel van journalist Teake Dijkstra is verschenen op 1 december 2024 en integraal overgenomen van De Stentor. De foto’s zijn van Ruben Schipper Fotografie.